0741-050-865

Excesul de producere de acid clorhidric poate provoca senzaţia neplăcută de aciditate gastrică. Dacă nu se tratează producerea excesivă de acid (hiperclorhidrie) poate duce la gastrită, la esofagită sau chiar ulcer.

Cauzele pot fi diferite. Excesul de aciditate la stomac poate provoca regurgitări acide. Hernia hiatală, în care sfincterul esofagian funcţionează rău, de asemenea provoacă reflux şi arsură, în consecinţă esofagită.

Lichidul pe care stomacul îl produce la digestie este în mod necesar acid (pH acid) pentru a activa enzimele care scindează proteinele.

Când se mănâncă în exces, sau se ingeră multă grăsime, proteină sau zahăr este posibil să apară probleme digestive care rezultă în hiperclorhidrie (aciditate excesivă).

Tulburările la nivelul vezicii biliare (colecistului) produc, de asemenea, senzaţie de aciditate sau arsură. Fermentaţiile pot să dea naştere la aceleaşi simptome.

Tutunul şi alcoolul irită stomacul. Helicobacterul Pylori, bacterie care poate ataca stomacul, provoacă o digestie rea şi aciditate.

Arsuri la stomac (pirozisul)

Focarul din stomac lasă să scape flăcări, în sus pe esofag. Pentru a stinge focul „pompierii” din lumea farmaceutică folosesc şi abuzează de antiacizi. Dar incendiul se întoarce şi mai ameninţător.

În pirozis (senzaţie de arsură în piept şi în gât) sau aciditate, nu este de ajuns a înlătura starea neplăcută, de fiecare dată când se manifestă. Tratamentul corect cere cercetarea cauzelor pentru a se efectua o combatere eficientă.

Ce este pirozisul?

Cunoscută şi sub denumirea de arsuri pe gât, pirozis este întoarcerea conţinutului din stomac, care refulează prin esofag, provocând o senzaţie neplăcută de arsuri.

Acidul prezent în stomac (acidul clorhidric HCl), care participă la digerarea proteinelor este atât de puternic, fapt pentru care el este folosit în metalurgie pentru curăţirea metalelor.

Stomacul, în contrapartidă, produce o substanţă care protejează mucoasa sa contra acţiunii abrazive (care roade) a acidului, mucina. În esofag nu există această protecţie.

Când conţinutul din stomac refulează, nu este de mirare că se simte arsură insuportabilă, care este pirozisul.

Cauzele pirozisului

Cauzele pot fi variate. Una dintre cele principale este realmente abuzul alimentar. Mâncarea în exces şi în plus, consumarea de alimente nepotrivite, în combinaţii improprii este cauza principală a tulburărilor digestive.

Mulţi gândesc că stomacul lor acţionează ca un tocător de gunoi. Mănâncă orice, la orice oră, fără cea mai mică preocupare a ceea ce se întâmplă în mod liniştit înăuntru.

Când apare arsura şi senzaţia de indigestie, folosesc antiacizi sau „remedii digestive”, de multe ori denumite „naturale”.

Cauza problemei, lăcomia în mâncare şi băutură, nu este atacată. Aceasta continuă să acţioneze, slăbind energia vitală, până când apar boli mai grave.

Excesul de aciditate la stomac poate fi de multe ori în legătură cu tulburări ca gastrita şi ulcerul, având loc regurgitări acide.

Hernia hiatală, în care sfincterul esofagian (o valvă care separă stomacul de esofag) nu funcţionează normal, provoacă, de asemenea, reflux şi arsuri, cu consecinţe esofagiene pe termen lung.

Lichidul pe care-l produce stomacul în timpul digestiei trebuie să fie acid (pH acid) pentru ca enzimele ce descompun proteinele să poată acţiona.

Când se mănâncă în exces sau se ingeră multă grăsime, proteine, cafea, ciocolată, zahăr etc., se deschide calea problemelor digestive care sfârşesc în arsuri.

Tulburările vezicii biliare (colecistului) pot produce, de asemenea, arsuri. Tutunul şi alcoolul contribuie la apariţia acestora, deoarece irită stomacul.

Obiceiul de a merge la culcare, imediat după masă, poate favoriza arsuri deoarece stomacul încărcat tinde să refuleze. Persoanele predispuse trebuie să evite acest obicei.

Tusea şi caria dentară provocate de arsuri

Cercetări recente, conduse de doctorul Patrick Schroeder de la Universitatea din Alabama, au demonstrat că regurgitările acide ale arsurii care ajung în gură pot provoca daune dinţilor, favorizând dezvoltarea cariilor.

Arsura poate provoca, de asemenea, iritaţia laringelui şi tuse. Există cazuri de tuse cronică, rebelă la tratamentele medicale, care de multe ori este rezultatul refluxului gastric sau arsurii.

Sfaturi generale

Corectarea alimentaţiei este în majoritatea cazurilor principala soluţie. Despre aceasta vom vorbi mai amplu în continuare.

Obezii trebuie să piardă din greutate şi proporţional cu aceasta li se vor putea îmbunătăţi semnificativ simptomele de arsură.

La hernia hiatală, frecventă la pacienţii graşi, stomacul şi esofagul sunt presate şi îndepărtate de la poziţia lor corectă, în parte prin debilitatea muşchilor toraco-abdominali care ar trebui să le protejeze şi în parte de presiunea supragreutăţii.

Exerciţiile moderate, axate pe întărirea muşchilor taliei, sunt recomandate. Evitaţi haine şi corsete strâmte. La prinderea greutăţilor nu îndoiţi burta, ci genunchii. Nu faceţi exerciţii imediat după masă şi evitaţi să începeţi cu mişcări extenuante.

Anumite medicamente pot agrava pirozisul. Dintre acestea se remarcă sedativele şi antidepresivele. Tristeţea şi stresul sunt violări aproape mereu prezente. A privi problemele cu seninătate este un nivel mental ridicat la care toţi trebuie să tindem.

Ţigara exercită un efect foarte dăunător asupra sfincterului care separă stomacul de esofag, permiţând mişcarea acidului gastric în sus. Pentru cei care fumează abandonarea acestui viciu poate fi unicul şi suficientul mijloc de a îndepărta arsurile. Alcoolul este o altă cauză activă a unei rele digestii şi a arsurilor.

Arsurile – simptome de ulcer

Arsurile care persistă chiar după schimbarea obiceiurilor care în mod direct sunt legate de apariţia lor, pot fi un indiciu de ulcer sau prezenţa bacteriei Helicobacter Pylori.

Când arsurile încep înainte de masă, cel mai probabil că este vorba de ulcer. Adăugate la arsuri, simptome ca scaune sângerânde, sau închise la culoare şi vome cu sânge, necesită imediat prezentarea la medic.

Reguli de aur pentru alimentaţia bolnavilor cu pirozis

  1. Recomandarea numărul 1 este a mânca mai puţin şi a mesteca mai bine.
  2. Beţi apă sau alte lichide, cu cel mult o jumătate de oră înainte de masă, sau la două ore după. Chiar lichidele trebuie să fie băute încet.
  3. Ultima masă trebuie să fie uşoară şi să fie servită cu câteva ore înainte de culcare. Niciodată nu trebuie să te culci după ce ai mâncat.

Vrăjmaşi dietetici pentru cei ce au arsuri

Ciocolata este unul dintre cei mai aprigi duşmani celor care au arsuri. Evitaţi alimentele acide şi acidifiante, combinaţiile nepotrivite, prăjelile, cărnurile, condimentele iuţi, oţetul, zahărul, brânzeturile şi băuturile carbogazoase.

În faza acută trebuie evitate, de asemenea, fructele acide cum ar fi: portocalele, ananasul, lămâia, caju. Cremele, maionezele, sosurile şi condimentele pot favoriza manifestarea de arsuri. Evitaţi-le!

Se recomandă o dietă sănătoasă. Alimentele grase şi cu conţinut de zahăr trebuie să fie evitate. Acestea stimulează producerea de acid şi cum aceasta nu este de ajuns, relaxează sfincterul esofagian facilitând refluxul conţinutului gastric.

Mâncaţi cu moderaţie! Abţineţi-vă de la produsele fast-food! Nu abuzaţi de sare! Laptele poate da senzaţia de ameliorare, imediat după ce este ingerat, dar proteina sa, grăsimea şi calciul, determină creşterea secreţiei de acid.

Alimentele, băuturile fierbinţi sau reci sunt contraindicate. În sinteză orice aliment care favorizează producerea de acid şi fermentaţii tinde să diminueze rezistenţa organică deoarece supraîncarcă metabolismul. Acestea trebuie evitate. Combinaţiile nepotrivite pot produce fermentaţie şi aciditate.

Ideea că pentru a „tampona” sau a „neutraliza” excesul de acid în stomac trebuie a mânca des, sau a bea mult lapte, este respinsă de terapia naturală. Trebuie a se mânca la intervale regulate şi să se mestece foarte bine.

Dieta terapeutică naturală

Pentru a alina arsurile, a decongestiona aparatul digestiv şi organismul, se recomandă un program după cum urmează, care trebuie adaptat la fiecare caz, de către un profesionist.

De la prima până la a treia zi adoptaţi un mic dejun exclusiv din băutură antiacidă. Urmează o gustare de mere, servită între micul dejun şi masa de prânz.

Prânzul va fi: piure de cartofi cu legume fierte şi puţin morcov crud ras.

La cină: mere. Nu mâncaţi prea mult! Chiar fructele şi legumele consumate în exces pot produce hiperacciditate. Ridicaţi-vă de la masă cu dorinţa de a mai mânca puţin.

A patra zi beţi lichide (menţineţi repaus).

  • La ora 7: băutura antiacidă
  • La ora 10: suc de lămâie
  • La ora 13: suc de morcov
  • La ora 16: suc de portocale dulci
  • La ora 19: suc de papaia.

A cincea zi beţi băutură antiacidă din două în două ore. Menţineţi repaus total.

A şasea şi a şaptea zi faceţi următoarea dietă:

La micul dejun băutură antiacidă.

La cină mâncaţi la început unul sau două mere, în continuare două sau trei felii mici de papaia şi, în final, 2-4 biscuiţi integrali, sau 2-4 felii de pâine integrală prăjită.

Înainte de prânz beţi o jumătate de pahar de suc de morcov.

Prânzul trebuie să fie uşor, cu orez integral bine fiert, tofu şi legume fierte (dovlecel, păstăi, conopidă etc. fierte în vapori).

Între mese, dacă simţiţi foame, luaţi o mică gustare din fructe ca mere, papaia etc.

De la a opta la a zecea zi.

Cu o jumătate de oră înainte de micul dejun, beţi băutură antiacidă.

Micul dejun: fructe tocate cu cereale, seminţe de floarea soarelui şi lapte bătut degresat. Mestecaţi bine, mâncaţi cantităţi mici. O zi da, o zi nu, substituiţi micul dejun cu băutura antiacidă.

Prânzul: Morcov crud, cartofi fierţi şi legume fierte.

Cină: doar un singur tip de fructe (mere, pere, piersici, papaia) cu 2-3 biscuiţi integrali, sau câteva felii de pâine prăjită. Se poate bea suc de mere, sau papaia (bătut în blender cu puţină apă).

Între mese, dacă simţiţi foame, luaţi o mică gustare din fructe ca mere, papaia etc.

Se recomandă a se folosi în intervalele dintre mese, pentru a evita fermentaţia, două, sau trei comprimate de cărbune vegetal, procurat din magazinele de produse naturiste.

Să nu se folosească cărbune vegetal mai mult de 1-2 săptămâni. E preferat a se lua doar când există fermentaţie sau arsuri. Este foarte eficient.

Nu uita regula de aur de combatere a arsurilor: Mănâncă puţin şi mestecă bine!

Băutura antiacidă sau alcalinizantă

Foarte folosită în clinicile naturiste europene, această băutură, pe bază de seminţe şi tuberculi, aduce rezultate încurajatoare în cazul hiperacidităţii digestive.

Există numeroase experienţe ale bolnavilor cu gastrite, ulcere şi arsuri, care au reuşit să se vindece prin folosirea perseverentă a acestei băuturi, alături de celelalte consideraţii dietetice.

Graţie mucilagiilor şi principiilor inhibitoare ale secreţiei acide (ca solanina din cartofi), acţionează în mod eficient ca pansament împotriva acidităţii.

Mod de preparare: Se pune la înmuiat, seara, 2 linguri de seminţe de in şi 3 linguri de tărâţe de grâu în 700 ml de apă. Dimineaţa se fierbe timp de o jumătate de oră, până devine un mucilagiu gros.

Se strecoară şi se amestecă cu un decoct de cartofi, obţinut după cum urmează: Decoctul de cartofi: se taie felii 250 g de cartofi (aproximativ 2 cartofi de mărime medie), cu coajă, după ce au fost bine spălaţi.

Se pun la fiert la foc mic, în 700 ml de apă, timp de jumătate de oră. Se trec printr-o sită fină cartofii împreună cu apa şi se amestecă cu mucilagiu anterior.

Cum se foloseşte:

Se mixează bine şi se bea în locul micului dejun, aproximativ jumătate din acest conţinut, mestecând bine. Păstraţi în frigider ceea ce rămâne.

Cealaltă jumătate va fi consumată cu jumătate de oră înainte de masa de prânz, sau după amiază. Planul de alimentare trebuie să urmeze instrucţiunile deja prezentate.

În cazuri mai severe se va putea urma următorul program: beţi din 2 în 2 ore, cu înghiţituri rare, amestecând bine cu salivă, 200 ml din această combinaţie. Preparaţi în acest caz o cantitate dublă decât cea specificată anterior.

Sugestii naturale:

  • Salata verde (Lăptuca) – Luaţi 2-3 linguri de suc de salată verde înainte de masa de prânz.
  • Cartoful: alegeţi 4 cartofi mari, spălaţi-i, curăţaţi-i de coajă, radeţi-i şi stoarceţi sucul cu ajutorul unui tifon. Beţi sucul imediat, 150 ml de 2-3 ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese.
  • Iarbă grasă – Preparaţi 3 linguri de suc de iarbă grasă şi amestecaţi cu ceai de pătlagină, până se obţine o jumătate de ceaşcă. Beţi cu înghiţituri rare, călduţ, de 2-3 ori pe zi.
  • Conopidă – mâncaţi conopidă fiartă, fără condimente, la mesele „uşoare”. Apa în care s-a fiert trebuie să fie băută între mese.
  • Lămâie – luaţi câteva picături de suc de lămâie diluat în apă, de câteva ori pe zi, cu mult timp înainte de masă. (Lămâia acţionează ca alcalinizant în metabolism).
  • Pepene roşu – Faceţi sporadic mese numai de pepene roşu.
  • Papaia – Faceţi sporadic mese de papaia.

Plante şi alte remedii naturale

Diferite plante – Ceai de angelică cu salvie şi muşeţel, timp de cinci zile. În continuare izmă cu busuiocul cerbilor şi coada calului, pentru încă cinci zile. În final brusture cu anason pentru încă cinci zile.

Mod de preparare: amestecaţi plantele şi puneţi o lingură din acest amestec la 300 ml de apă. Fierbeţi şi strecuraţi. Lăsaţi la fiert 5 minute.

Beţi 3 ceşti pe zi cu mult înainte de mese, cu înghiţituri rare, cam 120 ml odată. Ceaiul va fi la temperatura camerei. Niciodată nu beţi ceai fierbinte în cazul arsurilor.

Chimen – o linguriţă de seminţe la o ceaşcă de apă fierbinte. Lăsaţi să fiarbă. Strecuraţi şi îndulciţi cu puţină miere. Se bea călduţ cu înghiţituri rare, după mese, sau când se manifestă arsurile.

Cărbune vegetal – Se folosesc 2-4 comprimate după mese, sau atunci când arsurile se manifestă. Nu folosiţi mai mult de 1-2 săptămâni consecutiv.

Enzime naturale – Enzimele naturale care se vând la magazinele naturiste sub formă lichidă, sau de comprimate sunt utile în arsurile care au legătură cu procesele fermentative cronice. Se iau în timpul mesei, aproape de final.

Valeriana (Iarba pisicii) – În Statele Unite se foloseşte contra acidităţii gastrice, frunze sau boboci de floare, în formă de infuzie. Se toarnă apă fierbinte peste plantă, combinată cu anason.

Este una din plantele folosite din cele mai vechi timpuri de diferitele culturi, contra tulburărilor digestive care produc hiperaciditate. Doza tradiţională: o lingură (din partea de plante care creşte deasupra solului) la 300 ml de apă în infuzie. Împărţiţi în timpul zilei în porţii mici.

Ghimbir – Capsule de rădăcină de ghimbir luate în doză de 1-2 după masă, produc bune rezultate.

Mentă cu muşeţel – Altă combinaţie foarte utilă în tratarea bolilor digestive este izma cu muşeţelul. Se prepară infuzie şi se beau 2-3 ceşti de 150 ml pe zi.

Antiacizi

Antiacizii întâlniţi în orice farmacie sunt prescrişi din belşug împotriva arsurilor. Se ştie totuşi că aduc doar alinare temporară. Este necesar, cum deja am explicat, a îndepărta cauzele, cum ar fi schimbarea obiceiului alimentar.

Antiacizii ce conţin compuşi de aluminiu pot provoca mari pierderi de calciu având ca urmare dureri şi diminuarea masei osoase.

Pe piaţa produselor naturiste există antiacizi pe bază de acid alginic, derivat din alge marine.

Conform unui articol publicat în revista Lancet din 26 ianuarie 1974, algina creează o protecţie gelatinoasă care fluctuează asupra suprafeţei conţinutului gastric.

Se pot folosi zilnic 1-2 comprimate de alginat de sodiu, urmate de puţin lapte combinat cu dolomită sau oxid de magneziu. Recomandăm ca să se studieze cauzele. Urmaţi îndrumarea medicală!

Alte procedee

Aplicaţie lombo-abdominală de argilă, zilnic, timp de 2 ore. Este indicat să se bea apă de argilă de câteva ori pe zi.

Modul de preparare: Se poate obţine de la magazinul de produse naturiste argilă fină, specială pentru uzul intern.

Combinaţi cu 500 ml de apă (de preferinţă magnetizată), 4 linguri de argilă. Amestecaţi bine şi lăsaţi la înmuiat timp de o noapte. Dimineaţa filtraţi printr-o sită fină sau tifon curat. Beţi în timpul zilei 3-4 ceşti.

Micoterapia (terapia cu ciuperci medicinale) este o metodă de tratare a dife­ri­telor boli cu ajutorul ciupercilor medi­cinale, folosită de mii de ani.  

Ciupercile sunt aliatele celor care vor să fie sănătoși.

Ciupercile medicinale sunt pe cale să producă o adevărată revoluţie în terapia unor afecţiuni din cele mai grave, cum ar fi cancerul, bolile autoimune, bolile inimii, ficatului, boli renale, infecţiile virale, etc.

 

Cumpărare

Produsele se pot achiziționa din Magazinul online DXN.

Clienții neînregistrați la DXN pot achiziționa produsele la preț de client.

Clienții înregistrați pot achiziționa toate produsele la prețul redus de distribuitor încă de la prima comandă.

Înregistrare

Pentru înregistrare trebuie completat Formularul de înregistrare și trebuie cumpărat produse de 100 PV. (Punctele Valorice sunt afișate deasupra prețului de client.)

La DXN nu sunt diferenţiaţi consumatorii de constructorii de reţea.

După înregistrare fiecare partener poate decide dacă rămâne la nivel de consumator, sau construiește și afacerea.

Pentru a rămâne în sistem  trebuie cumpărat un singur produs pe an.

Transport

Coletele sunt livrate de GLS curierat la adresa cumpărătorului in 24-48 ore.

Taxa de curierat este de 27 lei pentru comenzile mai mici de 400 lei. Pentru comenzile mai mari de 400 de lei transportul este gratuit.