0741-050-865

Chiar dacă mulţi nu iau în serios constipația intestinală aceasta trebuie tratată ca o problemă demnă de cea mai mare atenţie, deoarece favorizează apariţia unor boli grave, cum ar fi cancerul intestinal, pe lângă provocarea stării cronice de intoxicaţie organică, favorizând astfel dezvoltarea unui mare număr de boli. 

Cauzele constipației intestinale

Cauza principală este lipsa de fibră în alimentaţie. Dieta obişnuită constituită din cafea şi pâine albă cu unt, pentru micul dejun, orez alb, fasole şi carne, cu desert de gelatină la prânz şi cină, (cu puţine legume sau salată), este foarte săracă în fibră.

Rafinarea alimentelor reduce către zero conţinutul de fibră, pe lângă faptul că reduce şi valoare nutritivă.

Altă cauză este lipsa lichidului în dietă. Precizăm că majoritatea persoanelor beau puţină apă, ceea ce, pe lângă faptul că dăunează rinichilor, poate contribui şi la constipaţie.

Cărnurile, aluaturile, produsele sărate, fast-food-urile, zahărul, lactatele, cafeaua, dulciurile, răcoritoarele, biscuiţii, gelatina şi cerealele decorticate, care sunt baza alimentaţiei multor persoane, conţin foarte puţină fibră.

Puţine fructe şi verdeţuri din când în când, este departe de a fi suficient. Fructele şi verdeţurile, împreună cu cereale integrale, trebuie să constituie baza unei diete sănătoase.

Stresul afectează funcţionarea intestinului. Viaţa socială agitată, frecventele congestionări ale tranzitului, călătoriile şi obiceiurile neregulate sunt factori care cauzează sau agravează constipaţia.

Multe medicamente pot provoca constipaţia. Între ele: antiacizii pe bază de calciu sau aluminiu, suplimentele de calciu, sedativele, antidepresivele triciclice, unele analgezice, diureticele, antihistaminicele, medicamentele contra bolii Parkinson.

O altă cauză care trebuie evaluată de către un medic este obstrucţia tumorală sau dilatarea intestinului, care are loc în cazul bolii Chagas (megacolon).

Două tipuri de constipaţie: atonică şi spastică

În majoritatea cazurilor se constată constipaţie atonică în care intestinul funcţionează lent din cauza lipsei unui stimul adecvat al musculaturii. Stimulul care lipseşte poate fi fibra.

Există constipaţii în care intestinul atinge o fază de fermentaţii şi întinderi dureroase. Aceasta este constipaţia spastică, care generează disconfort intens şi balonare. În acest caz este necesar  a ingera puţine alimente la mese şi a mesteca foarte bine.

Exerciţiile fizice şi constipaţia

Viaţa sedentară este cauza activă a constipaţiei. A mânca fără fibră şi a sta cea mai mare parte din timp este pentru mulţi cauza principală a leneviei intestinale.

Uneori doar schimbarea dietei nu este suficientă. Poate fi necesară adoptarea unui program regulat de exerciţii fizice. După caz vor fi prescrise exerciţii abdominale care întăresc musculatura lombo-abdominală.

Unul din cele mai bune exerciţii este mersul pe jos. Cel puţin o oră pe zi, ar fi foarte indicat. Uneori doar mersul pe jos nu este suficient. Poate fi necesar adoptarea unui program de gimnastică, bazat pe exerciţii.

Alimentația

După cum deja am clarificat, schimbarea obiceiului alimentar şi mai mult exerciţiu fizic, va fi suficient pentru a rezolva cea mai mare parte din cauzele constipaţiei.

În ceea ce priveşte dieta, este necesar a bea mai mult lichid şi a folosi mai multă fibră: abundenţă de salate crude, puţină tărâţă de grâu la mâncare, cereale integrale, unele mese doar din prune proaspete sau papaia, (se pot mânca de asemenea câteva seminţe), sau de portocale.

Alimentele îmbunătăţite şi rafinate trebuie să fie îndepărtate. Evitaţi aluaturile, pizzele, lactatele, biscuiţii, cărnurile, conservele, răcoritoarele, dulciurile, bomboanele, cafeaua, sosurile picante, fast-foodurile, etc.

Cazurile cronice şi cazurile de colon spastic pot solicita o limitare de grăsimi şi ulei în dietă (ulei adăugat). De ce? Grăsimile adăugate formează, în opinia unor cercetători, un înveliş în stomac care face dificilă digestia proteinelor şi carbohidraţilor.

Există o încetinire a digestiei şi o predispoziţie la formarea de gaze. Au loc de asemenea putrefacţii şi fermentaţii.

În constipaţia spastică alimentele provocatoare de gaze ca: fasole, varză, conopidă, sosuri, pe lângă cele amintite mai sus, trebuie să fie evitate. 

Când mergem la toaletă?

Mulţi pierd obiceiul natural de a merge zilnic la toaletă, din convenienţe sociale. Totuşi se poate reeduca intestinul pentru a funcţiona, de exemplu după o masă. Dimineaţa este un timp bun pentru a-l stimula. Dar nu trebuie a forţa.

Efortul excesiv la evacuare este cauza hemoroizilor. Se poate, de asemenea, provoca creşterea subită a tensiunii şi chiar leşin. 

Laxative

În majoritatea cazurilor ar trebui să nu fie folosite. Folosirea lor are ca efect dependența intestinului, care de altfel, trebuie să funcţioneze sub stimuli naturali.

Există totuşi laxative naturale pe bază de fibre şi plante mai puţin nocive, deşi niciodată nu trebuie să conducă la neglijarea formării de obiceiuri sănătoase. De asemenea, nu este recomandată obişnuirea intestinului cu laxative naturale. 

Clismele (spălăturile intestinale)

Se folosesc numai cu permisiune medicală. Pot fi foarte utile pentru a ajuta la eliminarea unei mari cantităţi de toxine şi resturi toxice acumulate în intestine.

Folosirea excesivă a clismelor este totuşi contraindicată deoarece slăbeşte musculatura intestinală şi poate afecta mult flora microbiană. Dar folosirea raţională a acestei metode aduce beneficii inegalabile sănătăţii deoarece ajută la „curăţirea” intestinelor, care sunt marile „bulevarde” ale nutriţiei corpului, în general pline de „resturi” şi „obstacole”, reziduuri în putrefacţie, acumulate de-a lungul anilor de funcţionare deficientă (rezultat al alimentaţiei de calitate inferioară şi lipsa exerciţiilor fizice), adăugate la coloniile de milioane de bacterii nocive vieţii.

În faza de tranziţie către o dietă sănătoasă, spălarea intestinală ajută la îndepărtarea resturilor toxice şi restaurarea florei.

Cum se aplică?

Se recomandă a face, timp de 1-3 săptămâni, seara, clisme cu jumătate de litru de apă fiartă şi răcită. Imediat, în continuare, pentru golirea totală a intestinului, se mai face o clismă cu un litru de apă călduţă.

În etapa următoare mici clisme cu o jumătate de litru de apă, fiartă şi răcită la temperatura camerei, dimineaţa sau seara, pentru 2-3 săptămâni şi oricând este necesar.

Dacă este posibil, folosiţi apă magnetizată. O mică clismă cu apă rece ajută la stimularea sistemului muscular al intestinului, care dezlănţuie o reacţie puternică a reflexului peristalic.

Când se aplică întotdeauna la aceeaşi oră, sau în acelaşi timp, cum ar fi dimineaţa, ajută la crearea unui obicei regulat de evacuare. Nu trebuie a suspenda brusc clismele, ci ele trebuie reduse în frecvenţă şi cantitate, puţin câte puţin.

Exemplu practic de program de tratament cu clisme

Înainte de toate este necesar a clarifica că în caz de sângerare, sau urme de sânge în fecale, (scaun închis la culoare, asemenea zaţului de cafea), nu trebuie a se aplica clisma. Urmaţi îndrumarea medicală.

Naturiştii recomandă pentru efectul dezintoxicării şi tranziţiei către un programde alimentaţie sănătoasă, următoarea indicaţie: timp de două săptămâni, cum deja am explicat, seara, spălături cu o jumătate de litru de apă fiartă şi răcită. Imediat, în continuare, pentru golirea totală a intestinului, încă o clismă cu un litru de apă caldă.

Timp de trei săptămâni clisme cu o jumătate de litru de apă fiartă şi răcită la temperatura camerei, dimineaţa sau seara. De preferat apă magnetizată.

În cea de a treia etapă faceți clisme, o zi da şi o zi nu, timp de două săptămâni, cu o jumătate de litru de apă. În penultima săptămână faceți clisma de o jumătate de litru, de două ori, folosind-o apoi întotdeauna când este necesar (când apar constipații sau ar fi necesară o dezintoxicare).

Toţi avem nevoie de o dezintoxicare periodică, iar acest procedeu benefic poate fi repetat de cel puţin odată,, sau de două ori pe an. Totuşi cine păstrează un plan ideal de viaţă şi alimentaţie, practicând exerciţii fizice regulate şi menţinând intestinul în funcţionare ideală (ceea ce este rar în zilele de astăzi) cu siguranţă nu are nevoie de clisme.

Dieta terapeutică naturală

În prima zi – semipost de fructe: papaia, struguri, prune proaspete, la fiecare trei ore. Este necesar a păstra repaus relativ.

În trei zile consecutive adoptaţi următoarea dietă: cu o jumătate de oră înainte de micul dejun, băutura alcalinizantă.

Micul dejun: papaia, (consumat cu câteva seminţe) şi o jumătate de pahar de iaurt natural.

Prânzul: abundenţă de salate crude (recomandăm salate de frunze verzi, muguri de fasole cu cicoare, sau salată de crupe de grâu cu mentă), brocoli, dovlecel, (fără unt, sau margarină), orez integral, bine fierte, fără ulei. Adăugaţi puţină tărâţă de grâu.

Observaţie: folosiţi puţin ulei şi sare.

Cina: Alegeţi una din următoarele fructe: pepene roşu, pere, portocale, papaia sau pepene galben.

Între mese, dacă există senzaţie de foame, folosiţi fructe.

Să se consume apă din belşug.

Adoptaţi o dietă normală, sănătoasă, respectând următoarele recomandări:

  1. O zi da, o zi nu, în loc de micul dejun sau cină, consumaţi doar un tip de fructe, ca papaia, prune proaspete, portocale, struguri etc. Dacă este necesar adăugaţi tărâţă de grâu la mâncare. Folosiţi din abundenţă alimente crude. Consumaţi multă apă în intervalele dintre mese, dar nu la mese.
  2. Cel puţin odată la două săptămâni mâncaţi într-o zi numai fructe, din trei în trei ore, îndeosebi: papaia, prune proaspete, pepene roşu sau struguri.

Plante

Folosiţi intern, pentru „curăţirea sângelui” ceai de brusture sau păpădie, care se combină cu laxative naturale cum ar fi coajă de cruşin.

Din patru în patru zile, schimbaţi ceaiul. Beţi 3-4 ceşti pe zi. Dozajul uzual indicat: 1 lingură de plantă tocată la 300 ml de apă. Fierbeţi şi strecuraţi.

Folosirea de laxative, chiar dintre cele naturale, poate dăuna sănătăţii. De aceea este de preferat o dietă sănătoasă şi folosirea laxativelor doar pentru un timp limitat şi sub îndrumare medicală.

Sucul de aloe vera (se găseşte de vânzare la magazinele naturiste) este considerat util la restaurarea florei microbiene intestinale. Se poate folosi la sfârşitul tratamentului. Fabricanţii dau specificaţii despre dozajele corespunzătoare.

Rădăcina de lemn dulce, este un remediu vechi considerat eficient contra constipaţiei. Există rapoarte că această plantă era deja cultivată şi comercializată în secolul XIII. Să se folosească pudră de rădăcină, care are un gust plăcut, pulverizată în cantitate mică pe alimente, asemenea oreganului. Se pot mesteca câteva bucăţi de rădăcină. 

Sare amară

După cum spun unii laici, pentru a „destupa” un intestin congestionat, nimic nu dă rezultate ca sulfatul de magneziu (sarea amară).

Se poate folosi o linguriţă, dizolvat într-un pahar cu apă, dar nu trebuie să se apeleze frecvent la acest tip de laxativ.

Tărâţa de grâu

Am verificat, din experienţa noastră, că cel mai eficient laxativ este tărâţa de grâu. Constipaţiile cedează de obicei în urma folosirii a câteva linguri de tărâţă (2- 3), folosită împreună cu mâncărurile care trebuie să fie bogate în fibre de vegetale crude. Nu prelungiţi folosirea ei pentru o perioadă îndelungată.

Laxativul matinal

Luați şase prune uscate, lăsate la înmuiat timp de o noapte într-o jumătate de pahar de apă. Îndepărtaţi sâmburii şi puneţi-le în blender împreună cu apa.

Adăugaţi o jumătate de papaia, două linguri de tărâţă de grâu, o lingură de miere, o lingură de sămânţă de in, care au stat la înmuiat o noapte într-un sfert de pahar cu apă.

Amestecaţi totul şi bateţi în blender. Acest amestec se consumă înaintea micului dejun sau în locul acestuia.

Alte procedee

Comprese zilnice de argilă pe burtă.

Băi de trunchi, vezi aici.

O clismă cu apă filtrată, fiartă şi răcită poate ajuta în cazuri de congestionare intensă. Folosiţi cel puţin 1 litru de apă.

Avertizare: Luând în considerare riscul tumorilor şi al altor tulburări, constipaţia intestinală severă trebuie să fie atent evaluată de către un medic.

Micoterapia (terapia cu ciuperci medicinale) este o metodă de tratare a dife­ri­telor boli cu ajutorul ciupercilor medi­cinale, folosită de mii de ani.  

Ciupercile sunt aliatele celor care vor să fie sănătoși.

Ciupercile medicinale sunt pe cale să producă o adevărată revoluţie în terapia unor afecţiuni din cele mai grave, cum ar fi cancerul, bolile autoimune, bolile inimii, ficatului, boli renale, infecţiile virale, etc.

 

Cumpărare

Produsele se pot achiziționa din Magazinul online DXN.

Clienții neînregistrați la DXN pot achiziționa produsele la preț de client.

Clienții înregistrați pot achiziționa toate produsele la prețul redus de distribuitor încă de la prima comandă.

Înregistrare

Pentru înregistrare trebuie completat Formularul de înregistrare și trebuie cumpărat produse de 100 PV. (Punctele Valorice sunt afișate deasupra prețului de client.)

La DXN nu sunt diferenţiaţi consumatorii de constructorii de reţea.

După înregistrare fiecare partener poate decide dacă rămâne la nivel de consumator, sau construiește și afacerea.

Pentru a rămâne în sistem  trebuie cumpărat un singur produs pe an.

Transport

Coletele sunt livrate de GLS curierat la adresa cumpărătorului in 24-48 ore.

Taxa de curierat este de 27 lei pentru comenzile mai mici de 400 lei. Pentru comenzile mai mari de 400 de lei transportul este gratuit.